E2y

Hvordan til at forhandle en win - win konfliktløsning

Føler du dig godt

Føler du dig godt, når du har draget fordel af andre mennesker? Hvad hvis du er blevet udnyttet af andre mennesker? Førstnævnte vil udvikle stolthed mens sidstnævnte vil udvikle lavere selvværd. Begge vil forringe enten din værdi eller dit selvværd. Så i sidste ende, er det tabende-vindende situation ikke gøre alle glade. Du kan vende det til noget acceptabelt for begge stridende parter ved at sigte en win-win situation på en forhandling.

Forhandle om en win-win løsning kan være svært, hvis de to parter ikke er villige til at tale høfligt. Når vilje til at forhandle opnås, er det tid at begge parter forberede sig på forhandlingerne.

Hvordan til at forhandle en win - win konfliktløsning. Kom og giver væk.
Hvordan til at forhandle en win - win konfliktløsning. Kom og giver væk.

Der er visse faktorer, man skal tænke over, når forberedelsen. Disse er:

  • Mål. Hvad vil du have, og hvad betyder den anden part ønsker? Ryd ud begge dine mål, så du ved, hvor du mødes.
  • Kom og giver væk. Hvad er de ting, som du og den anden part ønsker at få, og de ting, som du både villig til at give væk? Du skal bruge disse ting, når de kommer op med de bedste win-win situation for at løse konflikten.
  • Anticipation. Hvad er dine forventninger til at forhandle? Indse det, vil du enten enig eller uenig i forhandlingerne. Dette kan ikke slå så godt eller måske bare slå ud til højre. Selvfølgelig ønsker begge parter det bedste, men vær sikker på at foregribe uenighed.
  • Plan B. I tider med uenighed, hvad er dine alternativer? Du bør have en Plan B i tilfælde forhandle med den anden part ikke vil slå så godt.
  • Risici. Hvad er de mulige risici med den win-win tilbud? Selvom det hedder en "win-win," det er ikke stadig den ideelle mål, du ønsker at opnå. Det er okay, hvis det vil være acceptabel for dig. Men at acceptere får brug for dig til at risikere nogle ting. Den anden part bliver nødt til risiko, også.

Opbevar alle disse ting i tankerne, når forberedelserne til forhandlingerne. Glem ikke at overveje alle disse under forhandlingerne.

Det er vigtigt

Det er vigtigt, at begge parter har et ønske om at løse konflikten og komme op med en løsning, som begge vil være til gavn. Følelsesmæssige udbrud bør undgås, da at være følelsesmæssige bedrager rationalet. Under forhandlinger, er du nødt til at være mere rationel end følelsesmæssige. Men det betyder ikke, du skal glemme alt om menneskelige følelser.

Desuden vil den anden person forventer

Føler du dig godt. Anticipation.
Føler du dig godt. Anticipation.

Desuden vil den anden person forventer, at du vil give afkald på noget for ham at nå sine mål. Hvis det er tilfældet, bør du kræve noget for at kompensere for de ting, du vil give op. Det kaldes da risikoen for den anden part.

Nu, hvis den anden part ikke kan tage den risiko at blive enige om din efterspørgsel, så spørg ham til at opgive noget, så du kan nå dine mål. Som sædvanlig, bør denne person skal kompenseres for noget, han vil give op. Dette bør være behageligt for dig og den anden part.

Nu, hvordan vil du vide, hvis du har nået en win-win aftale? Begge bør du føle, at du eller anden måde vandt i aftalen. Det kan ikke være nødvendigt, at begge du har nået dit mål, men i det mindste, både af jer har noget gavnligt.