E2y

Sådan stoppe med at være et offer for misbrug

Misbrug antager forskellige former i et forhold

Misbrug antager forskellige former i et forhold. Det kan ske mellem ægtefæller, søskende, forældre og deres børn og endda venner. Uanset om det er psykisk, fysisk, seksuel eller følelsesmæssig misbrug, virkningerne efterlade offeret med en tabt følelse af selvværd og følelser af skyld, vrede og fortvivlelse.

Hvis du er i et voldeligt forhold

Hvis du er i et voldeligt forhold, er du nødt til at tage kontrol og op med at være et offer. Du kan ikke misbruges, hvis du ikke lade det ske. Her er nogle forslag til, hvordan man op med at være et offer for misbrug.

  • Stop at være i benægtelse. Stop rationalisere den anden persons adfærd. Du er nødt til at acceptere, at du er blevet misbrugt, så du kan håndtere det. Der er ingen undskyldning for nogen til at såre dig eller gøre dig til at føle mindre end din sande selvværd. Det er ligegyldigt hvor slemt du har opført sig. Ingen fortjener at blive ramt, slapped, smæk, skubbes eller kaldt navne. Ingen har ret til at trænge ind på dine grænser og ingen betyder nej. Hvis dette er sket for dig, er du blevet misbrugt.
  • Tro på, at du fortjener at blive behandlet med respekt, fordi du er et menneske. Du skal huske, at du ikke gjorde noget forkert for at fortjene misbruget. Du spurgte ikke om det, selv om du måske har lagt sig i en prekær situation. Du fortjener at blive behandlet med respekt, blot fordi du er i live, og du eksisterer. Når du begynder at genvinde at du fortjener bedre, kan du flytte til handling.
  • Tro på, at du kan tage kontrol over dit liv. Du er nødt til at begynde at tro på sig selv igen. Mange ofre ender med at tro, at de har brug for acceptere misbrug som en livsstil. Selv hvis du har ingen penge, ingen familie og intet job, kan du komme ud og vide, at du har styrken i ånden til at komme videre.
  • Omgiv dig med mennesker, der vil elske, støtte og acceptere dig. Fortæl nogen om misbruget. Må ikke holde det hemmeligt. Hemmeligholdelse fastholder misbruget. Det kan være svært at finde den ud på egen hånd, især i begyndelsen. Find familie og venner der kan bakke dig op. Spørg en ven til midlertidig husly. Tal med nogen, du stoler på, at du kan læsse dine problemer.
  • Komme ud. Nogle gange er du simpelthen nødt til at gå ud, fordi misbrugeren er for destruktivt og vil ikke ændre sig. Gør hvad det kræver at beskytte dine fysiske velbefindende og dine børn. Stoppe med at lave undskyldninger.
  • Lær at tilgive. Du er nødt til at stoppe vælte sig i selvmedlidenhed og blive bundet ned med vrede. Du er nødt til at tilgive både misbrugeren og dig selv. Ellers vil du ikke være i stand til at bevæge sig på. Tilgive betyder ikke, du tolerere den adfærd eller at du vil lade det ske igen. Det betyder, at du er villig til at frigive den smerte og komme videre.


Du kan stoppe misbrug sker

Sådan stoppe med at være et offer for misbrug. Stop at være i benægtelse.
Sådan stoppe med at være et offer for misbrug. Stop at være i benægtelse.

Du kan stoppe misbrug sker. Stop skjul og tage ansvaret for dit liv. Det er ikke dit ansvar at ændre misbruger eller få ham hjælpe. Du er nødt til at tage vare på dig selv først.