E2y

Sådan vælte en fisk

Ganske mange mænd (og nogle kvinder) nyder at tilbringe lange perioder i deres både ventetid eller vade i vandet for en fangst. De er som regel ude ved crack af daggry i håb om at fange en fisk eller to. Ikke alle lystfiskere få heldige selv. Nogle ikke fange noget overhovedet hele tiden de er på deres indlæg. Men når deres kroge fange en fisk, deres adrenalin går op klar til at rulle i deres værdsatte fangst.

I catch and release fiskeri, fjernes fiskerne krogen, så de kan vende tilbage fisken tilbage i vandet. Denne proces med at fjerne krog eller degorgering bør ske med yderste forsigtighed for at give fisken et nyt lejemål på livet.

Sådan vælte en fisk. Skær den linje, hvis du bruger barbless kroge.
Sådan vælte en fisk. Skær den linje, hvis du bruger barbless kroge.

Nedenfor er de instruktioner om, hvordan du vælte din fangst.

  • Skær den linje, hvis du bruger barbless kroge. Når indtagelse af fisk, barbless kroge naturligvis passere ud af fiskens krop. Barbed kroge er sværere at fjerne i forhold til barbless kroge. En fisk, der sluger en pigtråd krog vil helt sikkert lider indre kvæstelser, der medfører døden for fiskene.
  • Lad fisken forbliver undersøiske så meget som muligt. Kun tage fisken ud, når du forsøger at fjerne krogen. I tilfælde af at du har brug for at tage ud fisk fra sit naturlige habitat, så gør det for kun 30 sekunder eller mindre. Du ønsker at holde gællerne af fisk fugtig det meste af tiden, så det kan overleve.
  • Hold på fisken med én hånd. Først våd hånd, du vil bruge til at holde fisk, før fatte din fangst. Sørg for at du holder kroppen fast mellem de dorsale og brystfinner finner. Du ønsker ikke at fiskene flytter eller floppe rundt. Husk, at selv om en fisk er våd og glat, kan klemme det eller gribe for hårdt skade fisken.
  • Klip fra den buede del af krogen. Få spidstang. Brug dette til at klippe den del, hvor kurven for krogen begynder. Når den krumme ende er afskåret, bør krogen blot glide ud af fisk uden modstand.
  • Fjern krogen. Hold på den del af krogen, hvor krogen møder fiskesnøre. Fatte det fast som du glider ud krogen fra fisken. Træk krogen ud hurtigt. Hvis du har en hård tid at holde på krogen, skal du bruge tang til at hjælpe dig med at trække det ud.
  • Slip fisken snarest muligt. Jo længere fisken er ude af vandet, de mindre dens chancer for at overleve.

Påmindelser:

  • Efterlad din fangst i vandet mellem forsøg på at vælte den.
  • Aldrig rykke krogen ud af fisken.
  • Retur fisken i vandet forsigtigt. Smid ikke fisk.
  • Hvis du ikke kan fjerne krogen, det eneste du kan gøre er skære linjen så tæt på krogen som muligt.


Ikke alle fiskere bringe hjem deres fangst

Ikke alle fiskere bringe hjem deres fangst. Der er nogle fiskeri entusiaster, der deltager i det, der kaldes catch and release fiskeri. Det er en sport, hvor en lystfisker fanger en fisk og frigiver den så hurtigt som muligt. Degorgering eller fjerne fisk fra krogen, skal udføres hurtigt endnu ordentligt for at undgå skade på fisken. Jo før fisken kommer tilbage til hans naturlige habitat, jo bedre.