E2y

Hvordan at tage sig af nyfødte killinger og en mor kat

Postnatal pleje til din kat kæledyr er meget vigtigt

Postnatal pleje til din kat kæledyr er meget vigtigt, da dette vil sikre sundhed og sikkerhed for mor og killingerne. Hvis ordentligt plejes, kan en infektion, komplikation, og sygdom kan forebygges eller behandlet øjeblikkeligt. Her er hvordan du skal drage omsorg for kattemor og hendes killinger.

Hvordan at tage sig af nyfødte killinger og en mor kat. Lad kattemor hvile i en kasse.
Hvordan at tage sig af nyfødte killinger og en mor kat. Lad kattemor hvile i en kasse.
  • Lad kattemor hvile i en kasse. Få dage før hendes levering (eller når katten begynder at få restless), udarbejde en kasse foret med rene håndklæder og læg dem i et roligt og varmt sted. Lad katten blive her, indtil hun føder. Katten bliver nødt til at vænne sig til opholder sig i boksen, så sørg for at forberede feltet forud for tid.
  • Lad kattemor og killinger til et stykke tid. Moderen bliver lidt aggressiv efter fødslen, så sørg for at begrænse dine besøg og hold afstand. Kør til kassen kun, når du har brug for at kontrollere, om moderen og killingerne og at ændre håndklæder i kassen. Undgå håndtering eller berøring af killingerne på dette punkt.
  • Feed katten med nærende mad. Fordi katten er sygepleje, hun også skal forsynes med alle de næringsstoffer, som hun har brug for. Spørg en dyrlæge om den bedste mad til den ammende kat. Gør mad til rådighed hele dagen igennem. Hold den tæt på kassen, så hun ikke behøver at forlade hendes killinger når fodring selv. Levere vand til hende også.
  • Kontroller kattemor for tegn på sygdomme. Moderen kat er udsat for sygdomme på dette punkt, så du er nødt til nøje at overvåge hendes helbred. Find ud af om hun er diegivende godt, har god appetit, og er aktiv. Hvis du ser nogen tegn på svaghed, bring hende til dyrlæge med det samme. Hun kan blive ramt af en bestemt sygdom, der skal behandles omgående.
  • Undgå at flytte killingerne. Dette vil understrege kattemor. Hvis, af en eller anden grund, er du nødt til at flytte killingerne, så sørg for at gøre dette i nærværelse af kattemor. Faktisk er det meget bedre at overføre de killinger sammen med moderen. I normale tilfælde er det dog er moderen, der flytter killingerne til et andet sted. Hvis hun gør dette, skal du sørge for at sætte boksen i familiens nye placering.
  • Undgå hyppig håndtering af killinger. Killingerne er meget delikat i de tidlige faser, så du samler dem op, er generelt ikke tilrådeligt. Hyppig håndtering af killinger kan også nød moderen. Håndter killingerne, når de når deres otte uge. Men sørg for at begrænse håndteringen.
  • Bring killingerne til dyrlægen. Dette skal gøres, når killingerne er gamle nok til en kort rejse. Men hvis de synes svage få uger efter deres fødsel, ikke vente indtil de er gamle nok til en check-up. Kontakt dyrlægen med det samme. Hvis dyrlægen mener killingerne "tilstand som en nødsituation, vil du blive bedt om at indlevere killingerne til klinikken.

Sørg for at holde et vågent øje på moderen og killingerne

Sørg for at holde et vågent øje på moderen og killingerne. Moderen vil være aktiv igen lige efter fødslen, mens killingerne vil begynde at kravle efter omkring 14 dage. I deres tredje uge, bliver killingerne bliver mærkbart aktiv.